Eko-lato z Prospim! Jak zrobić woskowijkę?
Cześć, ten zielony listek to ja, Prospi!
Zapraszam Was na cykl postów, w których pod opieką Dominiki z Who Will Save The Planet chcę nauczyć się, jak w wakacje mogę odpoczywać z większą troską o naturę. A to, czego się nauczę wykorzystam na pewno w nowym roku szkolnym.
Swoją przygodę zaczynam od wielorazowych opakowań i pysznej przekąski w duchu less waste! Pokażę Wam jak zrobić woskowijkę, czyli wielorazowe opakowanie, w które można zapakować kanapki i inne przekąski. Dzięki temu ograniczyć ilość śmieci.
Do wykonania woskowijki potrzeba:
- naturalny wosk pszczeli lub sojowy (ok 30 g)
- czysta bawełniana tkanina w dowolnym kształcie (moja woskowijka ma 35x35 cm
- tarka
- kilkanascie kropli oleju z jojoba
- piekarnik
- pędzel
- pergamin do pieczenia
Sposób wykonania:
Wyściel blachę piekarnika pergaminem, a następnie ułóż na niej tkaninę. Wosk zetrzyj na tarce i równo rozsyp go na tkaninie. Następnie skrop tkaninę olejem z jojoba, który doda woskowijce elastyczności. Wstaw do piekarnika na ok 100 C i czekaj aż się rozpuści wosk. Uważaj, aby się nie przypalił. Wyjmij z piekarnika. Jeśli wosk nie rozpuścił się równomiernie, rozprowadź go przy pomocy pędzla. Jeśli wosk zastygnie, ponownie możesz włożyć go na chwilę do piekarnika. Teraz wystarczy rozwiesić woskowijkę i poczekać aż równo rozprowadzony wosk zaschnie. Gotowe!
Ale to nie wszystkie moje postanowienia:
- używam własnych wielorazowych torebek na warzywa i inne sypkie produkty,
- zawsze mam przy sobie butelkę na wodę i pudełko na przekąski.
A teraz czas na pyszną przekąska w duchu less waste!
Wykorzystamy w niej baaaardzo dojrzałe banany, które, niestety, często są wyrzucane, a stanowią wspaniały składnik wielu dań.
Zanim podam Ci przepis na placuszki, który poznałem dzięki Dominice z Who Will Save The Planet mam kilka liczb. Mnie one zmobilizowały do uważniejszego planowania posiłków. Marnując jedzenie, marnuję przecież cenne zasoby naszej planety, ale też pieniądze.
Co roku wyrzucamy w Polsce ok 5 mln ton artykułów spożywczych. Statystyczny Polak wyrzuca rocznie 153 kg jedzenia. Najczęściej marnujemy pieczywo i świeże produkty. Robi wrażenie, prawda? No to do dzieła! Łapcie przepis i razem ze mną podejmijcie wyzwanie - koniec z marnowaniem jedzenia! :)
Przygotuj składniki:
- 2 dojrzałe banany
- szklanka mąki (eksperymentuj, wymieszaj różne rodzaje mąki, bazą niech pozostanie ta pszenna, ale dodaj np jaglaną, migdałową, z ciecierzycy lub gryczaną)
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- olej do smażenia
- opcjonalnie: mleko roślinne
Przygotowanie:
Zblenduj banany, dodając mąkę i siemię lniane. Oceń konsystencję, masa powinna leniwie spływać z łyżki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj troszkę mleka. Usmaż placuszki.
Smacznego!
Ps. A jak z marnowaniem jedzenia u Was? A może chcecie podzielić się przepisem na Wasze przekąski w duchu less waste?