Eko-lato z Prospim! Jak zrobić woskowijkę? - Wiemy co zdrowe
Wiemy, co zdrowe logo

Eko-lato z Prospim! Jak zrobić woskowijkę?

shadow illustration

Cześć, ten zielony listek to ja, Prospi!


Zapraszam Was na cykl postów, w których pod opieką Dominiki z Who Will Save The Planet chcę nauczyć się, jak w wakacje mogę odpoczywać z większą troską o naturę. A to, czego się nauczę wykorzystam na pewno w nowym roku szkolnym.

Swoją przygodę zaczynam od wielorazowych opakowań i pysznej przekąski w duchu less waste! Pokażę Wam jak zrobić woskowijkę, czyli wielorazowe opakowanie, w które można zapakować kanapki i inne przekąski. Dzięki temu ograniczyć ilość śmieci.

Do wykonania woskowijki potrzeba:

  • naturalny wosk pszczeli lub sojowy (ok 30 g)
  • czysta bawełniana tkanina w dowolnym kształcie (moja woskowijka ma 35x35 cm
  • tarka
  • kilkanascie kropli oleju z jojoba
  • piekarnik
  • pędzel
  • pergamin do pieczenia

Sposób wykonania:


Wyściel blachę piekarnika pergaminem, a następnie ułóż na niej tkaninę. Wosk zetrzyj na tarce i równo rozsyp go na tkaninie. Następnie skrop tkaninę olejem z jojoba, który doda woskowijce elastyczności. Wstaw do piekarnika na ok 100 C i czekaj aż się rozpuści wosk. Uważaj, aby się nie przypalił. Wyjmij z piekarnika. Jeśli wosk nie rozpuścił się równomiernie, rozprowadź go przy pomocy pędzla. Jeśli wosk zastygnie, ponownie możesz włożyć go na chwilę do piekarnika. Teraz wystarczy rozwiesić woskowijkę i poczekać aż równo rozprowadzony wosk zaschnie. Gotowe!

Ale to nie wszystkie moje postanowienia:

  • używam własnych wielorazowych torebek na warzywa i inne sypkie produkty,
  • zawsze mam przy sobie butelkę na wodę i pudełko na przekąski.

A teraz czas na pyszną przekąska w duchu less waste!


Wykorzystamy w niej baaaardzo dojrzałe banany, które, niestety, często są wyrzucane, a stanowią wspaniały składnik wielu dań. 

Zanim podam Ci przepis na placuszki, który poznałem dzięki Dominice z Who Will Save The Planet mam kilka liczb. Mnie one zmobilizowały do uważniejszego planowania posiłków. Marnując jedzenie, marnuję przecież cenne zasoby naszej planety, ale też pieniądze.

Co roku wyrzucamy w Polsce ok 5 mln ton artykułów spożywczych. Statystyczny Polak wyrzuca rocznie 153 kg jedzenia. Najczęściej marnujemy pieczywo i świeże produkty. Robi wrażenie, prawda? No to do dzieła! Łapcie przepis i razem ze mną podejmijcie wyzwanie - koniec z marnowaniem jedzenia! :)

Przygotuj składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • szklanka mąki (eksperymentuj, wymieszaj różne rodzaje mąki, bazą niech pozostanie ta pszenna, ale dodaj np jaglaną, migdałową, z ciecierzycy lub gryczaną)
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: mleko roślinne

Przygotowanie:

Zblenduj banany, dodając mąkę i siemię lniane. Oceń konsystencję, masa powinna leniwie spływać z łyżki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj troszkę mleka. Usmaż placuszki.

Smacznego!

 Ps. A jak z marnowaniem jedzenia u Was? A może chcecie podzielić się przepisem na Wasze przekąski w duchu less waste?

shadow illustration