Zimowy dzień
Wiemy, co zdrowe logo

Jak efektywnie wykorzystać krótki zimowy dzień?

shadow illustration

Tak jak byśmy wczoraj opaleni wylegiwali się na plaży! Największym naszym zmartwieniem było, kiedy “rzucimy” się do morza i gdzie kupić tanie brzoskwinie, ponieważ w pobliżu plaży są bezczelnie drogie!

Zima już puka do drzwi, a dni stają się coraz krótsze.

Budzimy się, gdy jest mroczno, a do domu wracamy po zmroku. Dopada nas depresja. Nie ma słońca = nie ma też witaminy D. Gdybyśmy chociaż mogli tak jak niedźwiedź zaszyć się w norze i odespać snem zimowym od – powiedzmy – grudnia do końca marca. To by było cudowne, ale nie jesteśmy niedźwiedziami i musimy sobie poradzić, tak jak umiemy. Owińcie się w futro, zaczynamy!

Mam przeczucie, że to się wam spodoba! Zimą możecie odzyskać energię w postaci waszej najukochańszej aktywności: jedzenia! 
Wymienimy kilka produktów, które dosłownie zasilają wasze ciało energią – odczujecie je jako specjalne i mocne smaczne zimowe paliwo!

Nawet ptaki na gałęzi wiedzą, jak jeść sezonową żywność. Jesień to czas przygotowywania zapasów zimowych, gotowania zupek i rozpalania piekarników (ponieważ latem byście się przy nich roztopili). Powinniśmy wybierać żywność, która nas “grzeje” tj. zatrzymuje ciepło w ciele. Gdy jesteśmy “rozgrzani”, jesteśmy też skuteczniejsi, prawda?

shadow illustration

Ma głowę jak…

Dynia to nie tylko to w czym wycinamy otwory raz w roku. Jest ona bogatym źródłem beta karotenu i mocnym wzmacniaczem odporności. Ma bardzo mało kalorii, jest sycąca i lekkostrawna – dlatego jest idealna, żeby schudnąć.

Nie myśl o gołąbkach!

Trudno nie myśleć o gołąbkach które zwykle przygotowujemy w największym garnku, żeby ich nam starczyło na przynajmniej tydzień! Jednym z ulubionych dań zimą są właśnie gołąbki! A wiecie, jak zdrowe są?
Kapusta pomaga schudnąć, oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i poprawia trawienie. I nie tylko – poprawia również koncentrację! Sto gramów surowej kapusty zawiera aż 42 mg witaminy C. Towarzyszą jej witamina A i kwas foliowy oraz minerały: magnez, żelazo, fosfor, wapń, sód i potas.trij.

Spiżarnia pełna słoików

Teraz jest właściwy czas na suszone owoce i dżemy. Zimą niespecjalnie mamy wybór owoców będących zresztą najlepszym “paliwem” i źródłem energii, oprócz oczywiście owoców południowych, których lepiej nie jeść lub jeść w małych ilościach. Mianowicie, owoce przyjeżdżające najczęściej z krajów tropikalnych chłodzą organizm, co zimą nie jest nam potrzebne. Najlepiej jeść suszone owoce oraz różne dżemy i powidła. Suszone owoce oprócz swojej słodyczy zawierają także duże ilości minerałów, takich jak żelazo i wapń.

Przechodzisz ulicą i słyszysz pękanie oraz zapach…

Kasztany należą do grupy owoców orzechowatych, jednak od swoich kuzynów (orzechów, migdałów i orzechów laskowych) różnią się niższa zawartością tłuszczu i wysokim udziałem skrobi, a także jako jedyne z nich zawierają witaminę C. Mają wysoką wartość energetyczną i pomagają przy problemach trawiennych.

Poza tym…

Odpowiednie źródła energii możemy znaleźć o każdej porze roku. Ale jabłka rosnące w supermarkecie nie są nawet trochę podobne do tych rosnących na drzewie! Uważajcie na to, co i kiedy kupujecie! Przyroda zatroszczyła się o to, żebyśmy o każdej porze roku mieli co jeść. Właśnie w tym pożywieniu znajduje się to, czego najbardziej potrzebuje ciało. Naenergetyzujcie się…

Oto jeszcze kilka propozycji waszego jadłospisu: warzywa korzeniowe, kapusta, korzeń pietruszki, marchew, cebula, rzepa, rośliny bobowate i zboża. Jedzcie jak najwięcej zupek, gęstych zup z bobem oraz jarzyn. Rośliny bobowate i zboża stanowią ważną część diety zimowej i bezcenne źródło białek. Na koniec jedna ciekawostka: czy wiedzieliście, że kapusta włoska ma więcej witaminy C niż pomarańcze?

Smacznego!